Експлоатиран от Гърция, но плаващ под флага на Маршаловите острови кораб за насипни товари е бил поразен от три ракети край бреговете на Йемен, разкриват източници на Reuters, Associated Press и ANA-MPA.  

Корабът е подал сигнал за помощ, заявявайки, че е претърпял повреда в товарното отделение и е поел вода на около 54 морски мили югозападно от йеменския пристанищен град Ходейда, поясниха от британската компания Ambrey.

Източници от гръцки компании поясняват, че корабът, който носи името Laax, е плавал към близко пристанище, за да оцени степента на щетите. Той се е отправял към Фуджейра в Обединените арабски емирства.

Корабът се управлява от базираната в Пирея компания Grehel Ship Management. Нейни служители обаче са отказали да отговарят на въпроси относно атаката.

На борда на ударения плавателен съд няма граждани на Гърция, съобщи държавната информационна агенция на южната ни съседка.

Центърът за координация на морската търговия на британския флот (UKMTO) съобщи в отделно изявление, че е получен доклад за инцидент на 31 морски мили югозападно от Ходейда.

Плавателният съд "понесе щети“ при нападението и по-късно съобщи за "удар във водата в непосредствена близост до кораба“, се казва в доклада на UKMTO.

"Съобщено е, че екипажът е в безопасност и корабът продължава към следващото си пристанище“, поясняват още в текста, добавяйки, че корабът продължава към следващото си пристанище.