Ръководителят на президентската администрация на Иран Голам-Хосеин Есмаили, който летеше с хеликоптер в същата въздушна колона с разбилия се Bell 212 на президента Ибрахим Раиси, говори за обстоятелствата на катастрофата и събитията след нея. Думите му са цитирани от IRNA. В конвоя имаше три хеликоптера;

Според Есмаили метеорологичните условия по време на полета са били нормални, с облаци в района на медната мина Сунгун (разположена в иранската провинция Източен Азербайджан, където е станала катастрофата).

"Не беше мъгла. Може би имаше мъгла дълбоко в дефилето, но нямаше мъгла по пътя на нашия полет. Облаците бяха малко по-високo от хеликоптера. Пилотът на хеликоптера с президента на борда като командир ни даде указания да наберем височина и да продължим да се движим над облаците. Хеликоптерите увеличиха височината и след около 30 секунди нашият пилот разбра, че хеликоптерът на президента липсва“, заяви служителят.

По думите му неговият хеликоптер е тръгнал да търси президента, с когото не е имало връзка от минута и половина и не е било възможно да се установи връзка с него. Още тогава се предполагаше, че Bell 212 се е разбил. Хеликоптерът от Есмаили кацна в мината Сунгун.

След това започнаха опити за връзка с изчезналия хеликоптер. На обаждането отговори имамът на джамията Джума в иранския град Тебриз Сайед Мохамад-Али ал-Хаш, който беше на борда с Раиси.

"Не се чувствам добре, не знам какво се случи, не знам къде съм, под дърветата съм, не знам, не виждам никого, сам съм“, казва той.

От обяснението му стана ясно, че Bell 212 е катастрофирал. Успяват да поддържат връзка с имама няколко часа до смъртта му.

На 19 май иранската делегация се връщаше от Азербайджан, където иранският президент Раиси проведе среща с колегата си Илхам Алиев. Следобед хеликоптерът на иранския лидер се разби в гориста хълмиста местност в северната част на страната. В района има гъста мъгла.