"Хеликоптерът е американско производство, което означава, че е доста остарял, защото е купен преди да започнат санкциите. Техника на близо 50 години години. На практика няма покупка на никакви резервни части. Най-вероятно нещо в двигателя му е отказало. В момента най-важният въпрос е защо точно този хеликоптер".

Това казаха пред bTV анализаторите доц. Мира Майер, експерт по конфликтите в Близкия изток и преподавател в НБУ и журналистът Мохамед Халаф по повод катастрофата с хеликоптер, при която загина иранският президент Ебрахим Раиси. 

"Тези вертолети могат да кацат и само на перка, но трябва да има добра площадка. Такава е нямало, това са стръмни склонове с дървета. Той е паднал върху дърво на скат, след което избухва и изгаря до скеле. Девет човека са на борда, два от които са пилоти. Имало е един, който е излетял на по-далечно разстояние и всъщност той се обажда по телефона , след което връзката прекъсва. Пилотска грешка също не е изключено, има ли човек, винаги може да се случи грешка", допълни Мира Майер.