Международният съд на ООН постанови, че Израел трябва да прекрати военната си офанзива в Рафа и да остави пропускателния пункт отворен, за да се предоставя помощ на палестинското население. Решението бе обявено в рамките на заседание на органа от председателя на съда Науаф Салам, предава ТАСС.

Израел, в съответствие със задълженията си по конвенцията за геноцида, "трябва незабавно да прекрати военната офанзива и всякакви други действия в Рафа“, които биха могли да повлияят негативно на населението на града, подчерта Салам.

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен за предоставяне на хуманитарна помощ на палестинците и да предприеме мерки за "осигуряване на безпрепятствен достъп до Ивицата Газа“ за следователи и мисии за установяване на факти.

Решенията на Международния съд на ООН са формално обвързващи, но съдиите нямат правомощието да принудят дадена държава да изпълни решението им, припомня на свой ред BILD. Съдът в Хага може да призове Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия по този въпрос - в този случай, както прогнозират анализатори, САЩ ще трябва да използват правото си на вето.

Израел отхвърли обвиненията в геноцид в Ивицата Газа пред Международния съд като неоснователни. Представителят на еврейската държава заяви, че представените тези са "изкривяване на реалността“.