Приносът на президента Раиси и на външния министър Абдолахиан, който беше един от най-опитните дипломати в света, няма да бъде забравен, но това не означава край на пътя. Напротив, допускам, че това събитие само ще ускори допълнително процесите както вътре в Иран, така и в света.Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор Станислав Бачев, който определи загубата за много тежка.

Той отбеляза, че към настоящия момент иранските власти не търсят отговорност във външен или във вътрешен противник: "Събитието към този момент се приема за инцидент. Това е позицията и на официално ниво, която е изразена и от върховния лидер Али Хаменей".

Станислав Бачев отбеляза, че всяко официално поемане на отговорност или нейното търсене е равносилно на колосален пряк конфликт и Сasus Belli: "Casus Belli означава повод за директна война. И тъй като подобен акт противоречи на онова неписано правило, че цар не убива цар, в момента се прави всичко възможно, всеки един конфликт и военен сблъсък да не бъдат формално определени като състояние на война. Инцидент е една от възможните версии, която може и да е официалната версия, която обаче дава свободата за огледален или асиметричен отговор напред във времето".

Според международня анализатор има твърде много необичайни детайли в допускането да се случи подобен инцидент: "Особено при настоящото ниво на технологично развитие и възможност да се наблюдава метеорологична обстановка, кой е санкционирал полет през планински терен, за който се знае какви метеорологични условия предлага и какви изненади предлага. Второ, става дума за конвой от три хеликоптера. И се знае, че другите два успешно достигат своята дестинация. Как така целостта на конвой е нарушена, именно точно на президентския хеликоптер е оставен по-назад? Също отново отбелязвам нивото на технологично развитие: Геолокационните системи, които притежават както хеликоптерите, така и мобилните апарати, още повече допълнителните системи за геолокация и техническа поддръжка, когато се транспортират лица от подобен ранг, обърна внимание Станислав Бачев.

Той подчерта, че живеем във време, в което случайностите са от тези случайности, които не са такива: "Твърде много инциденти започнаха да се случват и вече придобиват очертанията на общ модел".