Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е провел отделни телефонни разговори с външните министри на Саудитска Арабия, Турция и Йордания, са съобщили от Държавния департамент на САЩ, предаде The Times of Israel.

Блинкен е обсъдил предложеното споразумение за освобождаване на заложниците, което има за цел да сложи край на войната между Израел и ХАМАС в Газа.

Висшият американски дипломат, който провежда разговорите в самолета, докато се връща във Вашингтон от Прага, е подчертал пред колегите си, че предложението е в интерес както на израелците, така и на палестинците, уточнява говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

На 31 май президентът на САЩ Джо Байдън призова бойците на ХАМАС да се съгласят с новото предложение на Израел за освобождаване на заложниците в замяна на прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че това е най-добрият начин да се започне прекратяване на смъртоносния конфликт. Предложеният план има три етапа, които ще помогнат за прекратяване на огъня

Малко по-късно от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщиха, че той е "упълномощил преговорен екип", който да работи по плана за връщане на заложниците