В Иран всичко отиде по дяволите и всичко трябва да бъде пренаредено така, че отделни личности и отделни институции трябва да намерят отново своите интереси. И това не винаги става бързо, и не винаги става безкръвно. В следващите 50 дни по време на които трябва да бъдат организирани и респективно накрая проведени изборите за нов президент на Ислямска република Иран ще бъдат неспокойни. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков.

"Ще видим кои ще бъдат кандидатите за наследници на Ибраим Раиси, като наистина вече започнаха наддаванията, според мен, дори още в деня, в който самият Али Хаменей подписа указа, по силата на който той назначи Мохамед Мохмир за временен президент", обърна внимание проф. Чуков.

По думите му в Иран вече са разместени вътрешно-политическите пластове, които са на т.нар. второ ниво.

"Първо ниво, това е Аятолах Хомейни - духовният ръководител, а отдолу всъщност до вчера фактически беше неговият много голям вероятен наследник Ибраим Раиси. Нещо повече, бившият външен министър - Амир Абдолахиан много често се сочеше като евентуален  сериозен кандидат за президент, което само по себе си подсказваше една приемственост. Сега обаче, някак си нещата се струпват и акумулират по начин, по който става дисхармония. Раиси, знаем неговото минало, много често той е наричан “касапинът от Техеран", човек, който в края на 80-те години, заедно с трима свои колеги в качеството си на прокурор е издал някъде над 30 000 смъртни присъди.

В момента, в който встъпи все пак като президент, той успя да организира, да стабилизира и да йерархизира тази сложна управленска пирамида в Ислямската република, в която се опита да балансира интересите на водещите институции - на духовния ръководител, на президентството, на парламента, на съдебната власт, на терикадите от Ком, на революционната гвардия, на армията. Всички те имаха свое място и те функционираха по един определен тертип, по определена логика, наложена, зададена от принципите на Ислямската република", обърна внимание проф. Владимир Чуков.