Вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури потвърди смъртта на държавния глава на страната Ебрахим Раиси в катастрофа с хеликоптер на връщане от Азербайджан, предава ТАСС.

"Ние принадлежим на Аллах и при Него ще се върнем“, написа Мансури в социалната мрежа X, като допълни публикацията с хаштаг, използван за търсене на снимки на Раиси. Текстът на съобщението е фраза, която се споменава в Корана и се произнася от мюсюлманите след новината за смъртта на близък човек.

Иранският държавен телевизионен канал IRIB също потвърди смъртта на Раиси и другите пътници на борда на президентския хеликоптер: министърът на външните работи на Хосеин Амир Абдолахиан, губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малек Рахмати и имамът на град Тебриз Мохамад Али Але Хашем.

"Президентът на Иран и неговият антураж загинаха при инцидент с хеликоптер... Ебрахим Раиси, президентът на страната ни, загина при катастрофа с хеликоптер в планински район в Северозападен Иран, външният министър Хосеин Амир Абдолахян също е сред жертвите“, съобщи по-рано агенция Mehr.

Хеликоптерът, превозвал държавния глава на Иран и делегация на Техеран, е изгорял напълно при катастрофата в североизточната част на страната, разкри пожелал анонимност източник на Reuters от близкоизточната страна. Anadolu Agency съобщи, че турски БпЛА е локализирал мястото на катастрофата. Според иранската агенция IRNA издирвателно-спасителните операции са продължили през цялата нощ, въпреки студа и дъжда. Иранската армия се е включила в издирването.

"Виждаме останките и ситуацията не изглежда добра. От откриването на мястото на катастрофата не са открити никакви признаци на живот сред пътниците на хеликоптера“, подчерта на свой ред ръководителят на иранския клон на "Червения полумесец“ Пирхосейн Коливанд пред държавната телевизия.