Разбилият се хеликоптер на президента на Иран Ебрахим Раиси е бил непригоден за полет, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Самият журналист пилотира като любител малки самолети. По негови данни Раиси е летял с американски хеликоптер Bell 212, произведен през 90-те години на миналия век.

Този модел машина е разработен още през 60-те години на XX век и бързо е станало ясно, че с нея не могат да се изпълняват полети в тежки метеорологични условия като тези, при които загина държавният глава на близкоизточната република. Рьопке описва решението все пак да се лети с машината "самоубийство“ за екипажа и пътниците.

"Ако докладите са верни, Раиси е летял с Bell 212 при метеорологични условия, които очевидно не отговарят на правилата за визуални полети. Това е просто самоубийство. <...> Хеликоптерът е непригоден за полети при трудни метеорологични условия. Първоначално той е бил използван от иранските военновъздушни сили, но по-късно е пребоядисан, за да му се придаде по-"цивилен“ вид“, обяснява анализаторът.