Хеликоптерът на президента на Иран Ебрахим Раиси се е разбил в планина. До това заключение стига експертът по анализ на отворени данни на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Самият журналист пилотира като любител малки самолети. В по-ранна публикация той поясни, че Раиси е бил на борда на произведен през 1994 година хеликоптер Bell 212. Пилотите на този модел машина могат да разчитат само на визуален полет, т.е. въз основа на наземни ориентири. Хеликоптерът не е предназначен за изпълнение на полети в условия на трудни метеорологични условия. Оборудван е само с малко и недотам съвършено GPS навигационно устройство. За пилотите е изключително трудно да летят на сляпо, т.е. да управляват машината по прибори при лоша видимост.

В неделя следобед Раиси се качи на хеликоптера след церемонията по откриването на язовир Гиз-Каласи на река Аракс, близо до язовир Худаферин. Една трета от въздушния маршрут до Тебриз минава през планината Арасбаран, известна още като Арменската или Карачадагската планина. Височината й достига почти 3000 метра и е покрита с гъсти гори. В същия ден е имало толкова гъста мъгла, че е било почти невъзможно за пилотите да извършат визуален полет. Затова Рьопке смята, че хеликоптерът се е разбил в планината и определя полета като "самоубийствен“ за екипажа и пътниците му.

"Хеликоптерът се е опитвал да прелети през долините. Но на един от последните планински проходи, преди да слезе отново в долината, на височина 2250 метра, той се разбива в планината. Други два хеликоптера са летели отпред, а отзад е имало съветски Ми-8. Метеорологичните условия по време на падането са били толкова лоши, че никой не е забелязал как един от хеликоптерите е напуснал колоната и се е разбил в планина. Те са разбрали, едва когато са пристигнали в Табриз“, обяснява Рьопке.