На първо място, трагичната смърт на президента Ибрахим Раиси ще промени ситуацията в самия Иран. Починалият президент е много противоречива фигура сред иранците, пише "Рибар“.

Според коментара на Telegram канала, някои (консервативните привърженици) оценяваха и уважаваха Раиси и неговата политика, докато други (обикновеното население, подтиквано и от опозицията) изпитваха чувства, които бяха далеч от уважението.

Този момент е добре виден при дългите вълнения поради смъртта на Махсе Амини през 2022 г. Именно поощряването на Моралната полиция от властта доведе до произвол от тяхна страна и последвалата реакция на хората.

Дори вътрешнополитическата ситуация в самия Иран се характеризира с редовни митинги и стачки на представители на различни социални групи, от учители до петролни работници.

Ниските заплати, ниските пенсии, причинени от растящата инфлация – за всичко това се обвинява администрацията на Раиси. Едновременно с това вътрешните проблеми са причинени и от въздействието на американските санкции и неефективното противодействие срещу тях.

Като президент Раиси задълбочи отношенията с оглавяваната от Русия Евразийска икономическа общност, Иран стана член на ШОС и БРИКС и възобнови дипломатическите отношения с арабските държави.

За значителна част от иранския народ тези постижения обаче не означават нищо, докато в страната има икономически и социални проблеми. Поради тази причина в интернет се появяват видеоклипове на радостта на някои иранци от смъртта на Раиси.

Разбира се, не е сигурно, че Раиси щеше да спечели следващите президентски избори. Вътрешната му политика е подложена на сериозна критика в страната, но действията му във външната политика са наистина значими и ще имат благоприятен икономически ефект върху развитието на Иран в бъдеще.