Израелските отбранителни сили поеха контрола над стратегическия Филаделфийски коридор по границата на Ивицата Газа с Египет с цел да блокират тунелите на ХАМАС и напълно да унищожат терористичната групировка, предава Associated Press.

Пожелал анонимност източник на агенцията отбеляза, че Израел е уведомил Египет за превземането на коридора. Военните са открили около 20 тунела, включително неизвестни досега, както и 82 точки за достъп до тях. Не е известно обаче дали тези тунели се използват в момента.

Коридорът е част от голяма демилитаризирана зона по цялата израелско-египетска граница. Съгласно мирното споразумение между страните от 1979 година всяка страна има право да разполага само малък брой войски или гранична охрана в зоната, въпреки че този брой може да бъде променен по взаимно съгласие. По времето, когато е подписано споразумението, израелските сили контролираха Ивицата Газа, докато Израел не изтегли своите войски и заселници през 2005 година.

Тесният коридор, широк около 100 метра в някои участъци, се простира по протежение на 14-километров участък от границата на Ивицата Газа с Египет и помещава пропускателния пункт "Рафа“, през който палестинците влизат в Египет. От превземането на Газа през 2007 година насам ХАМАС има пълна свобода на действие по границата.

Тел Авив обаче твърди, че коридорът е осеян с тунели, по които се доставят оръжия и други стоки на ХАМАС - въпреки продължилата десетилетия блокада, наложена от Израел и Египет. Тунелоте са прокопани под границата между Ивицата Газа и Египет, за да се заобиколи израелско-египетската блокада, наложена след като ХАМАС взе властта.

"Филаделфийският коридор служи като кислородна линия на ХАМАС, през която екстремистите редовно пренасяха оръжия в Газа“, казва говорителят на военните на Израел, контраадмирал Даниел Хагари.