Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен публичен траур за президента Ебрахим Раиси след смъртта му при катастрофа с хеликоптер и потвърди първия вицепрезидент Мохамад Мохбер за временен ръководител на изпълнителната власт на страната, съобщава държавната информационна агенция IRNA.

Сега Иран разполага с максимален срок от 50 дни преди провеждането на президентски избори за наследник на Раиси.

"Обявявам петдневен обществен траур и поднасям своите съболезнования на скъпия народ на Иран“, заяви Хаменей в изявление.

 "...Мохбер ще управлява изпълнителната власт и е длъжен да уреди с ръководителите на законодателната и съдебната власт да изберат нов президент в рамките на максимум 50 дни“, подчерта той.

Според член 131 от конституцията на Иран съвет, състоящ се от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да подготви пътя за избора на нов държавен глава.

Мохбер, подобно на Раиси, се смята за близък до Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 г., когато Раиси беше избран за президент.