Решението на Международния наказателен съд (МНС) в Хага да поиска заповед за арест срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху спаси кариерата му. Това пише европейската редакция на вестник Politico.

Главният прокурор на МНС Карим Хан обяви, че ще поиска заповеди за арест на израелския премиер, министъра на отбраната Йоав Галант и трима лидери на палестинската групировка ХАМАС.

В статията се посочва, че кабинетът на израелския премиер е бил на ръба на колапса поради факта, че пенсионираният генерал и депутат Бени Ганц е заплашил да подаде оставка от правителството, ако Нетаняху не изпълни задълженията си по следвоенния план за управление на Ивицата Газа .

Благодарение на изявлението на Хан "бунтът на пенсиониран генерал" избледня на заден план. Израелският опозиционен лидер Яир Лапид, един от основните политически опоненти на Нетаняху, осъди прокурора на МНС и нарече изявлението му "катастрофа" и "пълен морален провал". Лапид каза на своята парламентарна фракция, че се надява Конгресът на САЩ да осъди инициативата на Хан.

Освен това бяха осъдени главният прокурор на МНС и Ганц. Той каза, че правенето на паралели между лидерите на една демократична държава и ХАМАС е изкривяване на справедливостта и "явен морален фалит“.

Преди това Израел заяви, че прокурорът на МНС се опитва да лиши страната от правото да се защитава.