Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил, че няма да има постоянно примирие в Ивицата Газа, докато военният и управленският капацитет на ХАМАС не бъдат унищожени, предава The Times of Israel.

"Условията на Израел за прекратяване на войната не са се променили: унищожаване на военните и управленски способности на ХАМАС, освобождаване на всички заложници и гарантиране, че Газа вече не представлява заплаха за Израел", е посочил Нетаняху.

Нетаняху е подчертал, че Израел ще продължи да настоява тези условия да бъдат изпълнени, преди да бъде установено постоянно прекратяване на огъня.

На 31 май президентът на САЩ Джо Байдън призова бойците на ХАМАС да се съгласят с новото предложение на Израел за освобождаване на заложниците в замяна на прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че това е най-добрият начин да се започне прекратяване на смъртоносния конфликт. Предложеният план има три етапа, които ще помогнат за прекратяване на огъня. 

Малко по-късно от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщиха, че той е "упълномощил преговорен екип", който да работи по плана за връщане на заложниците