Администрацията във Вашингтон се опасява, че иранските власти може да обвинят САЩ или Израел в участие в катастрофата на хеликоптера, превозвал президента на ислямската република Ебрахим Раиси, съобщава изданието Politico, като се позовава на източници.

Събеседниците на редакцията уверяват, че Вашингтон следи внимателно реакцията на Техеран, разчитайки да се запази регионалното статукво и в същото време се опасява, че хипотетичните обвинения може да доведат до ескалация на напрежението в отношенията с Израел. Според американските власти промени в иранската политика е малко вероятно да настъпят в близко бъдеще.

Politico отбелязва, че на 19 май американски служители са наблюдавали с тревога операцията по издирване и спасяване на Раиси, "спекулирайки с часове как катастрофата може да промени ситуацията в Близкия Изток“. От известно време въпросът "така ли наистина започва Третата световна война“ престана да бъде нещо нетипично за обсъждане, допълни събеседникът на изданието.

"Фокус“ припомня, че по-рано на брифинг координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби подчерта, че твърденията, че наложените от САЩ ограничения върху доставката на резервни части може да са довели до катастрофата на хеликоптера с иранския президент Ебрахим Раиси, са неоснователни.

"Що се отнася до твърденията, че са виновни за инцидента са санкциите на САЩ, те са изключително безпочвени“, категоричен бе Кърби, отговаряйки на съответния въпрос на журналист. Той подчерта, че САЩ "не знаят причините“ за катастрофата на машината. "Всяка държава е отговорна за осигуряването на безопасността и надеждността на своето оборудване“, допълни говорителят на Белия дом.