Израелски танкове достигнаха центъра на Рафа за първи път във вторник, разказаха пред Reuters свидетели, три седмици след началото на наземна операция в южния град в Ивицата Газа, предизвикала широк глобален отзвук.

Танковете са били забелязани близо до джамията Ал-Ауда, централна забележителност на Рафа. Израелската армия обяви, че нейните сили продължават да действат в района на Рафа, без да коментират докладваното напредване в центъра на града.

През нощта израелските военни атакуваха града с въздушни удари и танков огън, разказаха жители, продължавайки офанзивата въпреки широкото международно недоволство.

Израелските танкове се насочиха към западните квартали и заеха позиции на върха на хълма Зуруб в западен Рафах в една от най-лошите нощи на бомбардировки, докладвани от жителите. Във вторник свидетели съобщиха за престрелки между израелски войски и водени от ХАМАС бойци в района на Зуруб.

Свидетели в Рафа разказват, че израелската армия изглежда е докарала дистанционно управлявани бронирани машини и не е имало непосредствени следи от персонал в или около тях.

Откакто Израел започна своята операция, като пое контрола над граничния пункт с Египет преди три седмици, танкове бяха сондирани около краищата на Рафа и навлязоха в някои от източните му райони, но все още не бяха навлезли в града с пълна сила.