Данни, публикувани от Федералния институт на Германия за динамиката на населението, показват, че раждаемостта в страната е паднала до най-ниското си ниво от 2009 година насам, съобщава вестник BILD.

До есента на миналата година раждаемостта е била на нива от 1,36 деца на жена. През 2021 година цифрата е била 1,57. Докторът по социологическите науки и съавтор на изследването Мартин Буяр поясни пред BILD, че германците раждат по-малко деца поради "много кризи“.

"Има две точки във времето с необичайно силни спадове. Първият е януари 2022 година. Кампанията за ваксиниране срещу коронавирус започна девет месеца по-рано. И тъй като бременните жени не бяха ваксинирани, много двойки отложиха намерението си да имат деца. След девет месеца това се отрази на раждаемостта. Вторият е в края на 2022 година, около девет месеца след началото на войната в Украйна. <...> Този упадък представлява ново измерение. В миналото е имало тежки рецесии, като например "срива на хапчетата“ през 60-те и 70-те години на миналия век след разпространението на контрола върху раждаемостта и културните промени. Тогава в Германия отправната точка беше 2,5 деца на жена, след това тази цифра падна на 1,5. Сега пада от 1,5 на 1,3 за кратко време - това е изключително ниска стойност. Раждаемостта намалява във всички европейски страни. Това е минимум, който не е регистиран досега в историята. Такива показатели не могат да бъдат компенсирани от вътрешна европейска миграция. В дългосрочен план Европа ще остарее и ще се свие значително. Това също ще създаде недостиг на квалифицирани работници в Германия“, обяснява Буяр.