Гърция е парализирана от 24-часова транспортна стачка, организирана от Федерацията на профсъюзите в частния сектор GSEE с искане за колективни трудови договори и наемане на допълнителен персонал. Очаква се стачката да засегне услугите на обществения транспорт в цялата страна, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

По време на стачката и трите линии на атинското метро и трамваите няма да работят, а градските автобуси ще се движат по ограничен график от 09:00 до 21:00 часа.

Таксиметровите шофьори спират работа от 05:00 до 15:00 часа.

Националната железница също ще бъде засегната, като управляващата компания Hellenic Trains обяви промени и анулирания на своя уебсайт.

Освен това федерацията на моряците на страната PNO ще участва в стачката, в резултат на което фериботите и лодките ще останат акостирали в цялата страна за 24 часа.

Синдикалистите на GSEE ще организират протестен митинг на площад "Клафтмонос“ в 11:00 часа сутринта, докато PAME, синдикат, свързан с Гръцката комунистическа партия (KKE), ще проведе отделен митинг малко по-рано, в 10:30 часа на площад "Синтагма“. Освен това доставчиците ще проведат протестно автошествие в центъра на столицата.

Гръцките журналисти проведоха 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, срещу ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщи техният синдикат.