Десетки участници в шествията по повод Деня на труда бяха арестувани в Истанбул след сблъсъци с полицията, съобщава турският вестник Hurriyet.

В опит да избегнат ескалация на акциите, в сутрешните часове на деня властите в югоизточната ни съседка затвориха за движение всички булеварди и улици, водещи към централния площад "Таксим“ в Истанбул. Представители на профсъюзи, синдикати, работнически групи и политически партии се събраха на площад "Сарачхане“, за да отбележат деня. Впоследствие се стигна до сблъсъци между членове на профсъюзи и професионални организации, събрани на площада, и служителите на реда, които възпрепятстваха насочването на хората към площад "Таксим“.

По данни на медията участниците в акцията са замеряли полицаите с павета, в резултат на което има "много ранени“. На място са изпратени линейники.

Турските власти съобщиха по-рано през седмицата, че забраняват организирането на демонстрация по повод 1 май на централния площад "Таксим“ в Истанбул, като предупредиха за опасност от терористични атаки.

Във вторник в страната бяха задържани 58 заподозрени за участие в подготовка на "провокации“ по повод Деня на труда, а по-рано днес бяха арестувани и 41 души в хода на операция срещу терористичната групировка "Ислямска държава“.