Китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай през цялото време е работил "енергично" за улесняване на преговорите за мир в Украйна, предаде The Guardian.

"Китай не е създал кризата в Украйна, нито е страна по нея", заяви Си пред френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на тристранна среща в Елисейския дворец в Париж.

Той допълни, че: "ЕС е приоритетът на външната политика на Китай. Китай и ЕС трябва да останат ангажирани с партньорството си. Европа е важен партньор в модернизацията на Китай".

Фон дер Лайен заяви пред Си, че и Европа, и Китай имат интерес "от ефективното функциониране на международния ред, основан на правила", но също така повдигна въпроса за предизвикателствата, свързани с "предизвикания от държавата свръхкапацитет, неравностойния достъп до пазара и свръхзависимостите".

Макрон от своя страна коментира, че е необходимо да се осигурят равни условия за всички участници и че международната ситуация прави диалога между ЕС и Китай по-важен от всякога.