Европейската централна банка запази лихвените проценти на рекордно високи нива в четвъртък, но изпрати още по-ясен сигнал, че може би се готви да ги намали, тъй като инфлацията в еврозоната продължава да пада, пише Reuters.

Централната банка на 20-те страни, които споделят евровалутата, запази лихвата си по депозитите на 4,0%, където е от септември като част от 1-1/2-годишни усилия за овладяване на цените.

Но тъй като инфлацията сега е близо до целта на ЕЦБ от 2%, банковото кредитиране е в застой и икономиката едва расте, ЕЦБ пусна нови намеци за възможно съкращаване на следващото си заседание.

"Ако актуализираната оценка на Управителния съвет на перспективите за инфлацията, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика допълнително повиши увереността, че инфлацията се приближава към целта по устойчив начин, би било подходящо да се намали текущото ниво на ограничение на паричната политика“, заявяват от ЕЦБ.

Стратезите на ЕЦБ, включително тези, които обикновено предпочитат по-високи лихвени проценти, се съгласиха за намаляване на лихвените проценти на срещата си на 6 юни, при условие че ключови показатели, включително растеж на заплатите и основната инфлация, продължават да се забавят.

Но това решение сега може да бъде усложнено от несигурността дали Федералният резерв ще успее да намали лихвите си през юни, тъй като инфлацията в САЩ остава упорито над целта.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард вероятно ще бъде попитана за плановете на централната банка за юни и възможността за допълнително намаление през юли на редовната си пресконференция в четвъртък.

С решението ЕЦБ също така остави лихвения процент по своите дневни и седмични заеми за банките съответно на 4,75% и 4,50%.

Банките почти не се докосват до тези търгове от години, тъй като все още разполагат с много пари от програмите за печатане на пари от миналото десетилетие.