Полша, заедно със своите съюзници, е вдигнала самолети във въздуха във връзка с, както твърди Варшава, дейност на далечната авиация на Русия, предава ТАСС.

"Предупреждаваме, че полски и съюзнически самолети работят в полското въздушно пространство, което може да доведе до повишени нива на шум, особено в югоизточната част на страната Тази нощ (8 май) има повишена активност на далечната авиация на Руската федерация“, се казва в съобщение на Оперативното командване на въоръжените сили (ВС) на Полша в социалната мрежа X.

Полските въоръжени сили многократно предприеха тази мярка през последните седмици. На 24 март оперативното командване на полската армия съобщи за нарушение на въздушното пространство на страната на границата с Украйна рано сутринта на същия ден. Според неговата версия обектът е влетял в полското въздушно пространство близо до село Осердов в Люблинското воеводство на границата с Украйна и го е напуснал след 39 секунди. В изявлението си командването твърди, че става дума за руска крилата ракета.