Цената на златото е във възход - на какво се дължи тази тенденция и до какво ще доведе? Отговорите ни дава финансистът от Аlaric Securities Иван Такев в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

Златото е много леко рисков актив в сравнение с криптовалутите. "Има известна спекула, все пак пазарът се движи от очаквания, при златото обаче голяма роля играят централните банки. Те държат част от международните си валутни резерви в злато и това е основен фактор за възхода на златото в последно време. Купили са около 4 пъти повече количества злато в последните години от предишни периоди и това се отразява на цената и настроенията относно бъдещите движения на този метал", поясни Такев.

Такев поясни, че високите нива на заетост и ниската безработица, регистрирани в Съединените щати, означават високо ниво на потребление, което подклажда инфлацията. "Днес ще стане ясен индексът на потреблението там и това ще определи лихвите от страна на Държавния резерв. Намаляване на лихвите бе вторият основен фактор зад възхода на златото, когато лихвите са високи, това потиска цените на останалите активи, включително на златото", обясни финансистът.

"В края на март немската централна банка съобщи, че Германия е в рецесия през първото тримесечие. Нормално е Германия да бъде фокус за Европа като най-голямата европейска икономика и е основателно да се предполага, че каквото се случва там, ще се случи и в другите европейски държави. Старият континент е вероятно да бъде в рецесия, което да накара Европейската централна банка да намали лихвите, въпреки че инфлацията не е напълно победена", даде подробности за финансовата картина в Европа в момента Иван Такев.

"Всеки непрофесионален инвеститор трябва да се обърне към инвестиционния си посредник, за да разбере къде е най-добре да инвестира парите си. Финансовите консултанти най-професионално могат да ни дадат съвет къде да инвестираме свободните си средства", отговори Такев на въпроса подходящо ли е да инвестираме в злато в момента.