В петък цените на петрола се повишиха на фона на перспективите за продължаващо съкращаване на производството от страните от ОПЕК+, но в края на седмицата претърпяха най-големия спад за последните три месеца, съобщава Reuters.

Юлските фючърси на сорта Brent се повишиха с 31 цента до 83,98 долара за барел, докато юнските фючърси на американския суров петрол WTI се повишиха с 26 цента, или 0,3%, до 79,21 долара за барел.

Въпреки това и двата показателя претърпяха рекордни седмични загуби за последните месеци: Brent показа спад от 6,2% през седмицата, докато WTI падна с 5,6%.

Сред причините за тази динамика са опасенията за високата инфлация в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света. В случай на ниска инфлация може да се очаква стимулиране на икономическия растеж и в резултат на това увеличаване на търсенето на "черно злато“.

Друг важен фактор беше намаляването на геополитическото напрежение в Близкия Изток, по-специално информацията за преговорите на Израел с групировката ХАМАС.