Трудолюбието традиционно се смята за изконна германска добродотел. Но навръх Международния ден на труда Bloomberg публикува статистически данни, според които ФРГ пада на пето място по брой работни часове на човек годишно сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Лидери в класацията са Нова Зеландия, Чешката република, Австралия, Полша и САЩ.

Германски статистици потвърдиха тези данни пред вестник BILD. Оказа се, че сега средно всеки германец работи 34,7 часа на седмица. Това е най-ниската цифра в историята на страната. Продължителността на отсъствията по болест, отпуските и броят на работещите на непълно работно време непрекъснато нараства (31%). Германия също оглавява списъка на страните от Европейския съюз за отпуск (30 на година). Ръстът на производителността на труда в Германия е паднал повече от четири пъти от 70-те години на миналия век насам.

Експерти обясняват спада на "трудолюбието“ с високото ниво на просперитет в Германия: гражданите не виждат смисъл да работят толкова усилено, колкото например в следвоенните години. Bloomberg цитира германската данъчна система като друга причина: високите доходи се облагат с повече данъци, така че някои хора умишлено работят по-малко.