Стотици гръцки работници се включиха в шествие в центъра на Атина с искане на увеличение на трудовите възнаграждения до средните нива за Европа, предава Reuters.

Навръх Международния ден на труда корабите в южната ни съседка останаха на котва, а автобусите и метрото в столицата бяха спрени заради 24-часова стачка на заетите в транспортния сектор.

В Атина протестиращите поискаха повишение на заплатите, което да компенсира поредица от намаления на заплатите, наложени от предишните гръцки правителства като част от политиката за строги икономии в замяна на международните спасителни програми, които поддържаха Гърция по време на дълговата криза от 2008-2018 година.

Икономиката на Гърция расте с почти два пъти темпа на еврозоната през последните години. На фона на възстановяването на публичните финанси, заплатите на държавните служители се увеличиха тази година за първи път след 14 години, а правителството на премиера Кириакос Мицотакис представи тази седмица план за допълнителни бонуси.

Държавните работници осъдиха предложенията като "подаянията“ с аргумента, че те не компенсират кумулативния спад от 40% в заплатите им през продължилата десетилетие криза.