Европейската комисия е изпратила на страните от ЕС проект за 14-и пакет от санкции срещу Русия, в който фигурира и текст за втечнения природен газ, съобщава Polskie Radio 24.

Полската медия съобщи преди десетина дни, че Комисията иска да ограничи вноса на втечнен газ от Русия, но не се планира пълно ембарго. Идеята е да се забрани претоварването на руски втечнен природен газ в европейските пристанища, откъдето по-късно той се разпраща по света.

Белгия и нейното пристанище Зеебрюге са водещи, но Франция и Испания също са сред най-големите клиенти. Забраната за внос на втечнен природен газ ще засегне и онези терминали в ЕС, които не са част от европейската газова мрежа.

А освен това, според кореспондента на Полското радио в Брюксел, ограниченията ще обхванат и проектите за втечнен природен газ в Арктика и Мурманск. Комисията иска също така да наложи санкции на десетина кораба от т.нар. флот в сянка, които превозват руски петрол въпреки ограниченията на ЕС. Сега ще им бъде забранено да влизат в европейски пристанища.

14-ти пакет от санкции срещу Русия

На онези корабни компании, които са поне от една четвърт собственост на руснаци, също ще бъде забранено да извършват дейност в Съюза. Комисията е изготвила и списък с повече от 50 дружества извън ЕС, които ще бъдат обект на търговски ограничения. Те доставят западни компоненти на Русия и помагат за заобикаляне на санкциите.