Цената на златото може да се повиши до 3500 долара за унция до края на 2025 година, ако инфлацията започне да расте, съобщава изданието Business Insider, като се позовава на прогнозата на президента на Yardeni Research Ед Ярдени.

Експертът обяснява, че ситуацията на пазара на злато може да повтори сценария от 70-те години на миналия век, когато цените започнаха да се развиват спираловидно и благородният метал се покачи от 35 долара до исторически връх от 665 долара за унция.

"Цената на златото скочи до нов връх. Друга спирала на цените на заплатите, свързана с нарастващите цени на петрола, ще напомня много на Голямата инфлация от 70-те години на миналия век, когато цената на златото скочи до небето. При този сценарий цената на златото до 2025 година може да бъде 3000-3500 долара за унция, което е реалистична цел“, подчертава Ярдени в бележка до клиентите.

Цените на златото продължиха да се покачват и на 8 април и достигнаха нов исторически максимум за 14 път от началото на годината. В сутрешните часове на понеделник цените достигнаха нов връх от 2353,79 долара за тройунция, спрямо около 2000 долара за унция в средата на февруари.