Хиляди учители излязоха по улиците на Брюксел за национален протест срещу прекалено големия обем работа, недостига на работна ръка и лошото качество на преподаване в страната, съобщава The Brusssels Times.

Демонстрантите - начални учители и директори на училища от северната и южната част на страната – призоваха политиците да не забравят образованието по време на предизборната кампания, когато обсъждат формирането на правителства във френскоговорящия белгийски регион Валония, столицата, както и във Фландрия.

Сутринта хиляди протестиращи се събраха на централната гара на Брюксел и тръгнаха на шествие пред централите на партиите, съставляващи правителството на френскоговорящата общност. Полицията изчисли, че на събитието са присъствали 5400 души.

В навечерието на изборите в Белгия на 9 юни учителите искат да повторят своите искания, които се отнасят както до техните условия на труд, така и до условията за обучение на техните ученици.

Те настояват за намаляване на размера на класовете и също така искат премахването на "училищата в гетата“, където са концентрирани ученици с ограничени възможности за обучение. Те също така призовават за премахване на елемент от разпоредбата за оценка на учителите, който предвижда санкции в случай на "педагогически грешки“. За тях е важно също така да се харчат повече бюджетни пари за образование.

Миналия април белгийските учители организираха демонстрация със същите искания, припомня изданието.