Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Париж, започвайки държавното си посещение във Франция, съобщи централната китайска телевизия CCTV.

Китайският президент ще се срещне с президента Еманюел Макрон по време на пътуването си до Франция, планира се да се срещне и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която според говорителя на ЕК Ерик Мамер възнамерява да се включи в преговорите между двама лидери в Париж.

Настоящото посещение е първото на Си Дзинпин във Франция от пет години и "е съвпаднало с 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни и следва посещението на президента на републиката до Пекин през април 2023 г."

По-рано агенция AFP, позовавайки се на Елисейския дворец, съобщи, че президентът на Китайската народна република ще посети Франция на 6-7 май, "за да обсъди другото конфликта в Украйна с Еманюел Макрон", тогава Макрон ще придружава Си Дзинпин на пътуване до департамента От Пирене в региона Окситания в югозападна Франция "за по-лична среща".

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан по-рано уточни, че по време на посещението си Си Дзинпин ще проведе разговори с Макрон и задълбочен обмен на мнения относно отношенията на Китай с Франция и ЕС , както и по международни и регионални въпроси от взаимен интерес.

От  Министерството на външните работи на Китай са съобщили, че страната се надява, че "това посещение ще помогне за извеждането на всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Франция на ново ниво, ще даде нов тласък на здравословното и стабилно развитие на отношенията между Китай и ЕС и ще направи нови приноси за насърчаване на мира, стабилността, развитието и прогреса по целия свят".

Според Лин Джиан Китай е готов да се възползва от тристранната среща между Си Дзинпин, Макрон и фон дер Лайен като възможност за укрепване на стратегическия характер и стабилността на отношенията между Китай и ЕС.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че Макрон по време на посещението на Си Дзинпин във Франция ще се опита да задълбочи личните си връзки с него и да убеди китайския лидер да повлияе на руския президент Владимир Путин в контекста на конфликта в Украйна.

В рамките на европейската си обиколка, която ще продължи от 5 до 10 май, Си Дзинпин, освен Франция, ще посети още Сърбия и Унгария.