Във Великобритания са възможни значителни прекъсвания на железопътния трафик по важни маршрути в понеделник поради планове на машинисти на пътнически влакове да стачкуват за трети път в рамките на 4 дни, съобщава SkyNews.

Стачката на профсъюза Aslef ще доведе до значително намаляване на услугите по много маршрути, особено в източната и югоизточната част на Англия.

Стачката ще засегне c2c, Gatwick Express, Greater Anglia, Southeastern, Southern, South Western Railway, Great Northern и Thameslink. За някои от тях това означава значително намаляване на броя на влаковете, а за някои пътуванията са напълно отменени.

Освен това членовете на синдикатите, които работят с 16 компании, отказаха да поемат извънреден труд в понеделник и вторник, което допълнително ще усложни ситуацията.

Профсъюзът посочва, че стачките вече са стрували на работодателите повече от 2 милиарда лири и цената на компромисно решение на спора би била по-малка.

Припомняме, че германският железопътен оператор Deutsche Bahn и синдикатът на железничарите GDL наскоро постигнаха компромис относно условията на труд. Спорът многократно доведе до стачки и прекъсвания на влаковете през последните месеци.