Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова призова президента на САЩ Джо Байдън да отговори на въпроса дали страната му е замесена в предполагаемия саботаж срещу газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“, предава Газета.ру, като поясня. Тя публикува съответното изявление в своя канал в Telegram.

"Президентът на САЩ Джо Байдън е длъжен да отговори на въпроса администрацията му е реализирала заплахата си на 25 и 26 септември 2022 г., когато възникна авария по трите линии на СП-1 и СП-2, която условно се квалифицира като спукване на тръбопроводите, но вече предизвика съмнения за саботаж“, написа Захарова в канала си в "Телеграм“, като прикачи видео от 7 февруари 2022 г., в което Байдън казва, че САЩ ще сложат край на "Северен поток“ в случай на руска инвазия в Украйна.

Представителят на руското външно министерство подчерта, че американският лидер "трябва да носи отговорност за думите си“.

"Неразбирането на казаното не освобождава от отговорност. Европа трябва да знае истината!“, завърши Захарова.

По-рано дипломатът определи като "официално изявление за терористичната атака“ благодарността, която евродепутатът от Полша Радослав Сикорски изказа на САЩ за повредата на руските газопроводи.