Няколко месеца преди атаката срещу "Северен поток“ администрацията на държавния глава на САЩ Джо Байдън се е опитала да попречи на Украйна да извърши възможен акт на саботаж срещу газопроводите. Разследване на германския вестник Die Zeit, телевизионния канал ARD, SWR и нидерландската телевизия NOS/Nieuwsuur показва, че американските тайни служби са отправили предупреждения към украинските власти през юни 2022 г. срещу евентуална операция срещу газопроводите, минаващи по дъното на Балтийско море. Посланието, предадено от ЦРУ на работно ниво е било: "Не го правете!“. Това твърдят представители на различни страни, запознати с процеса. ЦРУ отказа коментар на въпрос от редакцията на германския национален ежедневник Die Zeit.

В основата на американското предупреждение е стоял поверителен източник от Нидерландия: военното разузнаване на европейската страна е предоставило подробна информация през юни за предполагаема планирана атака срещу "Северен поток 1“. Според доклада украински командос се е готвел да извърши саботаж срещу газопровода. Украинските войници са планирали да наемат лодка в страна, граничеща с Балтийско море, за да извършат операцията. Атаката трябвало да бъде извършена през юни.

Сигналът очевидно идва от информатор в Украйна и е препратен от нидерланците не само на ЦРУ, но по-късно и на няколко европейски страни, включително Германия - вероятно с надеждата да успеят да предотвратят атаката. След това ЦРУ е поискало преговори с представители на Киев, става ясно от кореспонденция на украинските тайни служби. Официални лица от Нидерландия не желаят да коментират въпроса, отбелязва изданието.

Малко по-късно ЦРУ на свой ред е изпратило поверителен доклад, в който планът е описан с допълнителни подробности. Съответно атаката срещу "Северен поток“ е планирана след военното учение на НАТО Baltops, което се проведе от 5 до 17 юни 2022 г. Шестима членове на украинските специални сили са планирали да използват фалшиви самоличности, за да наемат лодка и с помощта на оборудване за гмуркане и специална хелиева смес да се гмуркат до газопровода "Северен поток“, който минава на около 80 метра под повърхността на Балтийско море. Украинските специални части са били подчинени директно на командващия украинските въоръжени сили - Валерий Залужни. "Украинският президент Володимир Зеленски обаче не е замесен“, твърди Die Zeit. През септември, малко след атаките срещу двата газопровода "Северен поток“, Der Spiegel и The New York Times съобщиха за съществуването на информация от ЦРУ от юни за първи път, без да назовават предполагаемо украинско участие.

Не е ясно как украинските власти са реагирали на препоръките на ЦРУ от миналото лято. Американските власти явно са приели, че призивите им са били взети предвид. Вестник The Washington Post цитира секретен доклад на САЩ, в който се казва, че украинският план е бил "замразен". След като датата на предполагаемата атака през юни е минала без да се случи нищо, ЦРУ са преценили, че постъпилата информация "не е била с висока достоверност“.