Шведската прокуратура може да обяви прекратяване на разследването на експлозиите на газопроводите "Северен поток“ в следващите дни, съобщават германските вестници Die Suddeutsche Zeitung и Die Zeit, позовавайки се на резултатите от собствено журналистическо разследване.

Съгласно разпространените данни, в хода на разследването шведските власти не са успели да идентифицират заподозрените за взривяване на двата газопровода. Отбелязва се, че прокурорът Матс Люнгквист, който ръководи екипа, разследващ саботажа срещу "Северен поток“, се готви да направи изявление за приключване на следствените действия.

"Разследването не даде никакви резултати, нито един заподозрян не е идентифициран и дори обстоятелствата около инцидента все още не са точно възстановени“, разкриват източници на Die Zeit.

В същото време, както отбелязват SZ и Die Zeit, за разследването, което се провежда от властите в Германия, това решение може да бъде полезно, тъй като Стокхолм ще прехвърли събраните материали на Берлин. Германските власти потвърдиха, че продължават разследването. Според SZ германската полиция и прокуратура се нуждаят от части от унищожените тръби, които шведската страна иззе от местопроизшествието. Следите от експлозиви от тръбите ще бъдат сравнени с тези, открити на яхтата "Андромеда“. Според една от версиите именно тя е била използвана за достигане до мястото, където бяха взривени газопроводите.