Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, в отговор на идеята на латвийския президент Едгарс Ринкевичс да затвори Балтийско море за Руската федерация, го призова да помисли какво да прави с морето, след като отговорните за взривяването на "Северен поток" се разкрият, предава ТАСС.

"В този случай бих искал да попитам президента на Латвия, какво ще правим с Балтийско море, когато много скоро бъде разкрита истината за онези, които стоят и стояха зад терористичната атака срещу "Северен поток“, какво предлага той за Балтийско море в този случай?", е заявил Песков. 

Песков е допълнил, че "Русия няма и никога няма да има нищо общо с подобни действия". "Ние сме много заинтересовани как ще се държи Латвия по отношение на случая със "Северен поток“.

По-рано Ринкевичс заяви, че Северноатлантическият алианс трябва да затвори Балтийско море, ако газопроводът Balticconnector е повреден от Русия. Той добави, че преди подобна стъпка трябва да се изчакат резултатите от разследването. Според латвийския президент, въпреки че страните-членки на НАТО все още не са обсъждали подобни мерки, съюзниците от НАТО са се съгласили да извършват патрули в Балтийско море