В навечерието на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за саботажа срещу двата газопровода "Северен поток“ разследването обяви, че разполага с нови доказателства. Открити са следи от експлозиви в проби от яхтата, за която се предполага, че е използвана за извършването на саботажа, става ясно от съвместен доклад на експерти от ФРГ, Швеция и Дания, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

От редакцията уточняват, че съвместният доклад е предаден на представителите на страните от Съвета за сигурност на международната организация.

Според експерти е възможно обучени водолази да са прикрепили експлозивите към газопроводите. Двете тръби на газопровода са положени на морското дъно на дълбочина от около 70 до 80 метра, припомня вестникът.

Разследва се и "съмнителното наемане на ветроходна яхта“, тъй като е "укрита самоличността на действителния наемател“. Продължава разследването на точния курс на движението на плавателния съд, допълва изданието.

В края на миналата седмица Русия поиска насрочването на заседание на Съвета за сигурност на ООН за саботажа срещу газопроводите "Северен поток“ и обеща да покани "интересни безпристрастни“ фигури, които да говорят в рамките й, обяви заместник-посланикът на Москва в международната организация Дмитрий Полянски.

Експлозиите от септември 2022 година сериозно повредиха газопроводите, свързващи Русия и Германия под Балтийско море. Украйна обвинява Русия, а властите в Москва - Запада. И двете страни отричат. По-рано през годината журналистически разследвания разкриха, че следите към извършителите водят до Украйна. През март Русия напразно се опита да убеди Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на инцидентите.