Швеция спира разследването на саботажа на "Северен поток“, съобщи шведското издание Expressen, позовавайки се на източници от немските си партньори.

Шведският прокурор Матс Люнгквист, който ръководи разследването на атентата срещу Северен поток, в понеделник анонсира новини по разследването тази седмица.

Във вторник редица видни германски медии, включително Süddeutsche Zeitung, NDR и Zeit, съобщиха, че това ще бъде решение за приключване на разследването.

Ако информацията се потвърди, подобно решение може да се свърже със заключението, че в саботажа няма "шведска следа“.

Прокурорът Люнгквист по-рано каза, че целта на разследването в Швеция е да се увери, че шведската територия по някакъв начин е била използвана за тези действия и доколко това е засегнало интересите и сигурността на страната.

Приключването на разследването в Швеция по никакъв начин няма да засегне разследванията, провеждани от германските и датските власти.

Германските медии отбелязват, че сега германските следователи се надяват да получат веществени доказателства от Швеция - фрагменти от взривена тръба, тъй като това може да изиграе много важна роля за германското разследване.

Официално съобщение за шведското разследване се очаква в сряда, 7 февруари.