Русия очаква резултатите от разследването на експлозиите на газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“ в Съвета за сигурност на ООН, за да подаде иск за обезщетение. Това заяви директорът на Департамента за икономическо сътрудничество към руското външно министерство Дмитрий Биричевски, предава РИА Новости.

"Разследването все още не е приключило, чакаме резултатите от него в Съвета за сигурност, тогава ще видим какво да правим“, коментира Биричевски в отговор на съответен въпрос на журналист.

На 11 ноември американският вестник The Washington Post съобщи, че координатор на операцията по взривяването на газопроводите е бившият командир на един от отделите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Роман Червински. Коментирайки тези данни, бившият офицер от американското военно разузнаване Скот Ритър заяви, че ЦРУ се опитва да "очерни“ Украйна, като я обвинява във взривяване на газопроводите, припомня вестник "Известия".

Преди това, на 5 октомври, руският президент Владимир Путин заяви, че унищожаването на двата газопровода е международен тероризъм. Той посочи, че на Русия не е позволено да разследва обстоятелствата около саботажа, въпреки предложенията и многократните призиви.