Висш украински военен офицер с връзки в разузнаването координира саботажа срещу газопроводите "Северен поток" миналата година,  съобщиха The Washington Post и Der Spiegel в събота, цитирайки анонимни украински и европейски служители, както и други източници, запознати с операцията.

Москва и западните съюзници на Киев си размениха вината за подводните взривове, които разкъсаха "Северни потоци" 1 и 2, газови артерии между Русия и Европа през Балтийско море, седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна. 

"Ролята на офицера предоставя най-преките доказателства досега, обвързващи военното ръководство и ръководството по сигурността на Украйна" с мистериозното нападение от септември 2022 г., пише The Washington Post.

48-годишният полковник Роман Червински, който е служил в Силите за специални операции на Украйна, е бил "координаторът" на операцията "Северен поток", според източниците на WP, запознати с ролята му.

Червински е управлявал логистиката и поддръжката на екип от шестима души, които са наели платноходка под фалшива самоличност и са използвали оборудване за дълбоководно гмуркане, за да поставят експлозивни заряди върху газопроводите.

Червински е получавал заповеди от по-високопоставени украински служители, които сами са докладвали на генерал Валерий Залужни, командващ украинската армия.

Червински отруча да има каквато и да е роля, а говорителите на украинското правителство не са отговорили на въпроси за участието на Червински.

New York Times съобщи по-рано, че американски служители са видели разузнавателна информация, която сочи, че "проукраинска група" е отговорна за саботажа.

Украйна отрече да е участвала в атаката срещу "Северен поток".

Инцидентът сериозно навреди на способността на Русия да продава природен газ на Западна Европа, източник на доходи за военната каса на Москва и подхрани скока в цените на енергията на континента.

"Северен поток 1" представляваше 40% от доставките на газ за Европейския съюз през Германия, поддържайки ниски енергийни разходи в най-голямата икономика на ЕС.

С капацитет от пренос на 170 милиона кубически метра газ на ден, Русия е намалила потоците до 20%, преди да спре напълно работата на газопровода.

"Северен поток 2" трябваше да удвои капацитета за износ до 110 милиарда кубични метра, но проектът така и не получи разрешение поради признаването от Русия на сепаратистките региони на Украйна като независими държави преди пълномащабното нахлуване на Москва.

Дания, Германия и Швеция провеждат разследвания за саботажа на "Северен поток".