Руската федерация разполага с информация за опити за взривяване на газопроводите "Турски поток“ и "Син поток“ в Черно море. Това обяви министърът на външните работи на страната Сергей Лавров на среща с представители на Бангладешката асоциация на възпитаниците на съветски и руски университети, предава ТАСС.

"Сега, когато всички настояват да им позволим отново да изнасят зърно, ние не им забраняваме, просто няма да ги пуснем през хуманитарните коридори, които бяха отворени и които <...> бяха използвани за изстрелване на надводни и подводни атакуващи превозни средства не само срещу нашите военни кораби, но и цивилни... И се опитаха да атакуват военни кораби, които патрулираха по трасето на газопровода "Турски поток" и газопровода "Син поток". <...> Започнаха да патрулират в тези участъци на Черно море, защото има информация, че се опитват и да ги взривят, както бяха взривени двата газопровода "Северен поток“, подчерта първият дипломат на Москва.

По думите му Украйна е използвала хуманитарни коридори в Черно море, за да атакува руски граждански и военни кораби, охраняващи енергийната инфраструктура.