Служители от Щралзунд, Германия, случайно разсекретяват данни за подводници на НАТО през 2018 г., когато публикуват документи за строителството на газопровода "Северен поток 2", съобщава германското издание Bild.

Според информацията на медията през 2018 г. длъжностни лица от минния департамент в Щралзунд са публикували на официалния уебсайт разрешение за изграждането на "Северен поток 2“. Наред с откритите данни в интернет е изтекла и секретна информация за районите на действие и въоръжението на подводниците на НАТО, се посочва в материала.

Министерството на отбраната на Германия обяви нарушение на закона, тъй като публикуваните данни позволяват да се оценят военните способности на Алианса, се отбелязва в статията. Според Bild германската федерална прокуратура разследва изтичането на информация, а отговорните са изправени пред пет години затвор.

На 26 септември 2022 г. станаха експлозии на два руски газопровода за износ на газ за Европа - "Северен поток" и "Северен поток 2". Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочен саботаж. Операторът Nord Stream AG съобщи, че щетите по газопроводите са безпрецедентни и времевата рамка за ремонт е невъзможно да се оцени. Главната прокуратура на Русия образува дело за международен терористичен акт.