Американският журналист Сиймор Хърш твърди, че саботажът на руския газопровод "Северен поток" е бил "насочен срещу германския канцлер Олаф Шолц, тъй като, както той твърди, взривът, който президентът на САЩ Джо Байдън първоначално е планирал за май, е бил отложен за септември", предава РИА Новости.

"Някои в ЦРУ вярваха, че президентът (Байдън) се страхува, че Шолц, чиито гласоподаватели се колебаеха да подкрепят Украйна, може да се поддаде на наближаващата зима и да реши, че отоплението и просперитетът на германската индустрия са по-важни от помощта за Украйна, която се бори с Русия", е заявил Хърш.

Американският журналист твърди, че САЩ са започнали да подготвят саботажа на "Северен поток" няколко седмици преди началото на конфликта в Украйна и първоначалната цел уж е била "сдържането" на Москва, но времето на експлозията предполага, че инцидентът е бил насочен срещу Шолц.

Германия, Дания и Швеция не изключиха възможността да става въпрос за целенасочен саботаж, а руската прокуратура започна производство за акт на "международен тероризъм", след като Владимир Путин заяви, че САЩ вероятно са взривили руския газопровод.

"Висш украински военен офицер с връзки в разузнаването е координирал саботажа срещу газопроводите "Северен поток" миналата година", съобщиха по-рано The Washington Post и Der Spiegel, цитирайки анонимни украински и европейски служители, както и други източници, запознати с операцията.

Москва и западните съюзници на Киев си размениха вината за подводните взривове, които разкъсаха "Северни потоци" 1 и 2, газови артерии между Русия и Европа през Балтийско море, седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна.