Полски служители са се противопоставяли на сътрудничеството при разследването за саботажа на газопроводите за природен газ "Северен поток". Сега разследващите разчитат Доналд Туск и новият му кабинет да съдействат , според европейските следователи, работещи по случая, пише The Wall Street Journal.

Според разследващите тези полски служители са се забавили с предоставянето на информация и са укрили ключови доказателства за движението на предполагаемите саботьори на полска територия. Сега те се надяват, че новото правителство във Варшава, което встъпи в длъжност през декември, ще помогне за изясняване на атаката.

Европейските следователи отдавна смятат, че атаката е била извършена от Украйна през Полша. Но според висши служители те твърдят, че невъзможността на Варшава да окаже пълно съдействие е затруднила установяването на това дали атаката е станала със знанието или без знанието на предишното полско правителство.

Някои високопоставени европейски служители твърдят, че обмислят да се обърнат към кабинета на Доналд Туск, новия министър-председател на Полша, за помощ при разследването на най-големия акт на саботаж на европейския континент след Втората световна война, пише американското издание.

Газопроводите "Северен поток", които свързват Русия с Германия под Балтийско море, бяха взривени през септември 2022 г. Това увеличи натиска върху Германия и други страни да се освободят от руските доставки на горива.

Всяко предположение, че Полша, член на Организацията на Северноатлантическия договор, може да крие информация за нападение срещу съюзник, може да подкопае доверието в Алианса, който е изправен пред едно от най-големите изпитания от създаването си. За Москва всяко поведение на Полша, което намеква за участие в саботажа, може да се разглежда като агресивен акт от страна на НАТО.

Разследващите не са представили доказателства, които да свързват полското правителство с експлозиите, и твърдят, че дори някои полски служители да са участвали, това може да е станало без знанието на политическото ръководство. Въпреки това те твърдят, че усилията на полските служители да възпрепятстват разследването им ги карат да бъдат все по-подозрителни към ролята и мотивите на Варшава.

Повечето западни служители в областта на сигурността смятат, че зад саботажа стои украински екип, действащ със или без санкция от Киев. Украйна отрича да е замесена. Русия заяви, че смята, че САЩ са отговорни за нападението, което САЩ отрекоха.

Няколко дни след встъпването си в длъжност  Доналд Туск уволни ръководителите на всички разузнавателни служби, включително и тези, които участват в разследването на "Северен поток". Европейските длъжностни лица се надяват, че той ще запази някои ръководители на полицията, за които смятат, че може да са били подложени на политически натиск да не сътрудничат, но сега да са склонни да го направят.