Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху реши да отложи първото си чуждестранно посещение в Обединените арабски емирства следващата седмица, съобщава изданието The Jerusalem Post.

Както отбелязва вестникът, Нетаняху планираше да пътува до Абу Даби, за да се срещне с емира на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, но по-рано през деня бе решено пътуването да се отложи. Според официалната версия това е направено, за да се даде възможност на правителствата на двете страни внимателно да разработят програмата на предстоящото посещение, което ще се състои на по-късна дата, пише The Jerusalem Post.

Междувременно, според публикацията, решението за отлагане на посещението на Нетаняху в ОАЕ е взето само няколко часа, след като израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който оглавява крайнодесния "Еврейски национален фронт“, посети Храмовия хълм в Ерусалим, където се намира джамията "Ал Акса“ - третата по значимост светиня на исляма след Мека и Медина.

Тази стъпка на министър от новото правителство на Нетаняху предизвика остра международна реакция - посещението на Бен Гвир на Храмовия хълм бе остро осъдено от много арабски страни, включително ОАЕ. Министерството на външните работи на Емирството призова "израелските власти да намалят ескалацията и да не предприемат стъпки за изостряне на напрежението в региона".

Нетаняху очакваше да направи първото си официално чуждестранно посещение в ОАЕ след завръщането си на премиерския пост. На 29 декември 2022 г. лидерът на партията "Ликуд“ и неговото правителство, включващо представители на крайнодесни и ортодоксални религиозни партии, положиха клетва и започнаха работа. На първото заседание на кабинета, проведено същия ден, Нетаняху обяви, че една от основните задачи на неговото правителство ще бъде "рязкото разширяване на кръга на мира" между Израел и арабските държави.

През септември 2020 г. във Вашингтон, по време на предишния мандат на Нетаняху, с посредничеството на САЩ израелската страна подписа документи за нормализиране на отношенията с ОАЕ и Бахрейн. Те станаха известни като Авраамови споразумения и се превърнаха във важна стъпка към нормализирането на отношенията на Тел Авив с арабските страни. Дотогава еврейската държава имаше дипломатически отношения само с Египет и Йордания.