Гласуването на израелския парламент за отнемане на определени правомощия на Върховния съд е "жалко“. Това са заявили от Белия дом, призовавайки за "консенсус“ на фона на големи протести в Израел, предава CNN.

"Като приятел на Израел, президентът Байдън публично и частно изрази мнението си, че големите демократични промени, за да бъдат трайни, трябва да имат възможно най-широк консенсус“, e заявила прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер след гласуването в Кнесета.

"Жалко е, че гласуването днес се проведе с възможно най-малкото мнозинство“, е допълнила тя. "Разбираме, че преговорите продължават и вероятно ще продължат през следващите седмици и месеци, за да се постигне по-широк компромис, дори когато Кнесетът е във ваканция. Съединените щати ще продължат да подкрепят усилията на президента Исак Херцог и други израелски лидери в стремежа им да изградят по-широк консенсус чрез политически диалог".

Парламентът на Израел прие в понеделник противоречивия законопроект за "разумност“, първият голям закон в плана на правителството за отслабване на властта на съдебната система, въпреки шестмесечните протести срещу най-значимото сътресение в съдебната система от основаването на страната. Законопроектът е приет с 64 гласа "за" и 0 "против", като всички членове на управляващата коалиция са гласували за него. Всички членове на опозицията са напуснали залата, докато тече поименното гласуване.

Преди гласуването Байдън предупреди правителството на Израел да не продължава напред със своята спорна съдебна реформа.

"Предвид набора от заплахи и предизвикателства, пред които е изправен Израел в момента, няма смисъл израелските лидери да бързат с това, фокусът трябва да бъде върху обединяването на хората и намирането на консенсус“, е заявил Байдън в изявление по-рано.

Байдън е необичайно откровен относно предложението за съдебна реформа, предполагайки, че то представлява ерозия на демократичните институции и може да подкопае отношенията между САЩ и Израел.

Той е изразил загриженост директно пред премиера Бенямин Нетаняху по време на телефонен разговор миналата седмица.

След разговора, който офисът на Нетаняху описва като "топъл“ и твърди, че включва покана за Съединените щати за среща, Байдън е повикал колумниста на New York Times, за да изясни позицията си относно съдебната реформа.

"Това очевидно е област, за която израелците имат ясни възгледи, включително в трайно протестно движение, което демонстрира жизнеността на израелската демокрация, която трябва да остане в основата на нашите двустранни отношения“, е заявил Байдън за американското издание. 

"Намирането на консенсус по противоречиви области на политика означава да отделите необходимото време. За значителни промени, това е от съществено значение. Така че моята препоръка към израелските лидери е да не бързат. Вярвам, че най-добрият изход е да продължим да търсим възможно най-широкия консенсус тук.“

Необичайно е администрацията на Байдън да се намесва категорично във вътрешната политика на друга държава, подчертавайки колко сериозно президентът гледа на настоящата ситуация в Израел, пише CNN.