От ранната сутрин на Велика събота израелската полиция засили мерките за сигурност около Стария град в Йерусалим и вътре в него в очакване на чудото на слизането на Благодатния огън в църквата на Божи гроб, съобщава РИА Новости.

Пред портата на входа на Стария град тълпи от поклонници чакат с надеждата да видят чудото на слизането на Благодатния огън. Полицията все още не е започнала да допуска организирани групи поклонници в Стария град.

Посетителите на Стария град на тази Велика събота обаче са значително по-малко от година по-рано. Това се дължи на ситуацията в страната на фона на ескалацията на палестинско-израелския конфликт и логистичните затруднения с полетите, тъй като много авиокомпании все още не летят до Израел.

Слизането на Благодатния огън, който символизира чудотворната светлина на Възкресението Христово, се извършва само на Велика събота в храма на Гроба Господен (йерусалимския храм "Възкресение Христово") в навечерието на православния Великден и само чрез молитвите на православния патриарх.