Тази седмица се отбелязва много важно историческо събитие за Близкия Изток и Северна Африка: три години от подписването на Авраамовите споразумения между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн, под егидата на правителството на САЩ, припомнят от посолството на Израел в България в прессъобщение, публикувано от "Фокус“ без съкращения.

Три месеца по-късно, през декември 2020 г., Мароко се присъедини към процеса, като подписа споразумение за нормализиране с Израел.

Катализаторът, който даде възможност на тези исторически споразумения, беше взетото от страните съзнателно решение за насърчаване на стабилно и успешно бъдеще за Близкия Изток.

Споразуменията поставиха началото на нова ера на нормализация и мир, която не само свързва правителствата, но и обединява хората, въпреки различията в езика, религиозните вярвания и културите.

Досега Авраамовите споразумения само загатват за пълния потенциал на регионалното сътрудничество. И все пак обхватът на търговията между Израел и други страни от Близкия Изток се е увеличил със 74% между 2021 г. и 2022 г. Друг пример е почти несъществуващият в миналото туризъм, който сега расте стремглаво. През 2021 г. посещенията от Израел в ОАЕ са се увеличили със 172%. Междувременно броят на израелците, които летят и до Бахрейн от пускането на директни полети, се е увеличил експоненциално.

Споразуменията също така оказаха значително влияние върху укрепването на отношенията на Израел със съседните страни, като по този начин засилиха регионалната стабилност. Например в споразумението за зелен и син просперитет между Израел, ОАЕ и Йордания е заложено в Йордания да бъде създаден соларен парк за доставка на 600 мегавата зелена електроенергия за Израел, а в замяна съоръжение за обезсоляване в Израел ще доставя 200 милиона кубически метра вода на Йордания.

В регион, където 65% от населението е под 30-годишна възраст, осигуряването на възможности на по-младото поколение е ключов фактор за предотвратяване на нестабилността. За тази цел са инициирани младежки делегации, които насърчават връзките между утрешните лидери и полагат основите за сътрудничество през следващите десетилетия. Делегациите, в които млади влиятелни личности опознават взаимно културите си и посещават важни религиозни и исторически обекти, като същевременно се съсредоточават върху изграждането на общности, са ефективен инструмент за укрепване на връзките.

Важно е да се отбележи, че младежите от съответните страни подкрепят безрезервно принципите на приемане, сътрудничество и мир, които са във фокуса на споразуменията, и показват на региона, че тези идеали са градивните елементи на бъдещето.

Авраамовите споразумения насърчават сътрудничеството и образованието. През лятото на 2022 г. университетът "Бен Гурион“ посрещна студенти от Мароко. Освен това и редица студенти от ОАЕ са се записали в израелски университети. Бахрейн също прегърна перспективите за споделени образователни дейности и подписа редица споразумения с Израел за напредък в обмена на студенти и преподаватели.

Като забележителен пример за това как тези инициативи могат да насърчат взаимното разбирателство, след посещението на външният министър на ОАЕ Шейх Абдула бин Зайед Ал Нахян в Центъра за възпоменание на Холокоста "Яд Вашем“ в Йерусалим, ОАЕ включи образованието за Холокоста в учебната си програма като задължителен предмет, свидетелство за способността на Авраамовите споразумения да насърчават съвместното съществуване и религиозната толерантност.

Авраамовите споразумения показват силата на единството да вдъхновява и да предоставя възможности. Те предлагат прозорец към потенциалното бъдеще на региона и демонстрират, че когато и лидерите, и обикновените граждани дават приоритет на мира и сътрудничеството, е възможно далеч по-добро бъдеще за Близкия Изток.

Израел се надява, че още много страни ще се присъединят към това начинание, създавайки по-светъл утрешен ден в името на нашите деца.