Израелските сили за сигурност провеждат една от най-големите операции в град Дженин на Западния бряг на река Йордан от двадесет години, участват няколкостотин военни, съобщава The Times of Israel.

Голямата военна операция в град Дженин в северната част на Западния бряг, при която се водят едни от най-тежките боеве в района от две десетилетия, няма да бъде еднократна атака, обяви още висш израелски генерал в понеделник.

Изпратени са стотици военнослужещи от различни служби и подразделения,включително бойци от ЦАХАЛ, офицери от специалното подразделение на граничната полиция (ЯМАМ) и други.

Израел започна операцията, за да разбие това, което според него е огнище на терор в града. Редица атаки срещу израелци през последните години са били извършени от палестинци от района и наблюдатели казват, че палестинската власт има малък контрол на място.

Силите за отбрана на Израел съобщиха, че операцията е започнала малко след 1 часа сутринта в понеделник с поредица от въздушни удари срещу множество цели в града, включително обща бойна стая, споделена от различни въоръжени групи в града.

Палестинските здравни служители казват, че осем души са били убити и най-малко 80 други са ранени, включително 17 в тежко състояние, по време на ударите и сблъсъците с израелските сили, които продължиха през нощта.

Премиерът Бенямин Нетаняху се събра с министъра на отбраната Йоав Галант и ръководителите на СОИ и Шин Бет в понеделник вечерта, за да обсъдят операцията. Той приветства кампанията като "промяна на играта“ срещу тероризма.

"През последните месеци Дженин се превърна в убежище за тероризма – ние слагаме край на това“, заяви Нетаняху, отбелязвайки, че израелските сили са убили няколко въоръжени мъже, арестували са други и са открили и унищожили множество съоръжения за производство на оръжия и бомби – някои от тях "в индустриален мащаб“.

Нетаняху посочи, че силите действат в гъсто населена зона и "те го правят с минимални щети за цивилните“.

Премиерът заяви, че операцията ще промени "уравнението срещу тероризма“ и я сравни с неотдавнашната операция срещу Ислямския джихад в Газа и операцията "Пазител на стените“ през 2021 г. срещу базирани в Газа бойци.

Според данните на Цахал през последната година около 50 атаки са били планирани от Дженин. Освен това сред израелците, убити при атаките през 2023 г., трима са загинали в ръцете на имигранти от този град.

Операцията има около десет цели, при постигането на които силите за сигурност ще напуснат града. На въпрос каква военна техника има в Дженин, В града няма  израелски танкове. По Използват се бойни машини на пехотата, инженерни машини, както и самолети.

В понеделник вечерта големи сили на ИД влязоха в града, след което започнаха въоръжени сблъсъци между силите за сигурност и палестинците. Началото на операцията беше предшествано от въздушен удар по инфраструктурата на бойците.

През 2002 г., по време на събитията от втората палестинска интифада (въстание), израелските сили започнаха пълномащабно нахлуване в Дженин. Най-малко 52 палестински бойци и цивилни, както и 23 израелски войници бяха убити по време на десетдневни сблъсъци и боеве в града.