В понеделник (6 май) израелските военни съобщиха, че са започнали да насърчават жителите на Рафа да се евакуират от южния град в Газа в рамките на операция с "ограничен обхват", но не потвърдиха веднага съобщенията в медиите, че това е част от подготовката за сухопътно нападение, предава Reuters.

Седем месеца след началото на офанзивата си срещу ХАМАС Израел заяви, че в Рафа се укриват хиляди бойци на палестинската ислямистка групировка и че победата е невъзможна без превземането на града.

Но тъй като там са приютени повече от един милион разселени палестинци, перспективата за операция с голям брой жертви тревожи западните сили и съседен Египет.

В това, което изглеждаше като начало на евакуация на цивилни граждани преди сухопътната атака, израелските военни призоваха палестинците в източните части на града да се преместят в близката "хуманитарна зона".

В изявление от понеделник военните заявиха, че ще бъдат използвани листовки, текстови съобщения, телефонни съобщения и съобщения в медиите, за да се "насърчи ... постепенното придвижване на цивилни граждани в посочените райони".

Въпреки че хората се преместват в "хуманитарни райони", които са "по-безопасни", израелските военни предупреждават, че е известно, че ХАМАС стреля от тези райони.

ИОС добавят, че не определят срокове за евакуацията в Рафа, но ще направят оперативна оценка.

Според изчисленията на армията при евакуацията с "ограничен обхват" ще се наложи да бъдат преместени 100 000 души от Рафа.